"Флокс"

 

Сьогодні, 29 березня, зʼявилось відео, яке підтверджує, ймовірно, перший випадок знищення «Флокса». 


Нещодавно в лаптєстані гучно оголосили про початок постачання у війська носих САУ 2С40 «Флокс». А сьогодні вже пройшло повідомлення про знищення першої такої самохідки українськими воїнами з команди «12 друзів Оушена» - за допомогою fpv-дрона. Що ж це за чергове вундерваффе з квітковим ім’ям?

 

Зовні «Флокс» - це досить типова САУ популярного нині класу TMG (Truck Mounted Gun, тобто «гармата на вантажівці»). До нього, зокрема, належать «Цезарі», добре відомі нашим артилеристам, українська «Богдана», словацька «Єва». Тривісне повнопривідне шасі «Урал-67304-0010» з дворядною капотною броньованою кабіною виглядає досить сучасно. Бронею захищені і відсіки для боєприпасів, які вміщають 60 снарядів. Механізму заряджання немає, вочевидь, відсутній навіть досилач – тож САУ є не надто швидкострільною.

На прототипі, який з’явився в 2016 р., встановлена система попередження про лазерне опромінення, яка автоматично дає команду на відстріл димових гранат. Але чи є ця система на серійних машинах – невідомо. Для самооборони САУ озброєна 12,7-мм кулеметом «Корд» на дистанційно керованій установці.

 


Озброєна 2С40 120-мм гаубицею-мінометом. Її артилерійська частина уніфікована з гусеничними САУ 2С34 «Хоста» (яка вже добре відома українським воїнам) і 2С31 «Вєна» (яка тільки-но з’явилась на фронті). По суті, це дальший розвиток «Нони». Характерною особливістю артсистем такого класу є можливість ведення вогню як мінометними мінами, так і артилерійськими снарядами. Для «Флокса» максимальна дальність вогню мінами становить 7 км, звичайними снарядами – 8,5 а керованими снарядами типу «Китолов» або «Грань» – 10 км (за іншими даними, 8 км). Тобто, це система батальйонного рівня, і з такою дальністю стрільби їй доведеться діяти практично впритул до фронту. А тепер оцініть габарити 2С34: метрів вісім завдовжки і понад три метри – заввишки. Плюс до цього – не захищена бронею артилерійська частина. Зрозуміло, що на передньому краї така самохідка довго не проживе. На відміну від «Хости» чи «Вєни», 2С40 не може використовуватись як протитанковий засіб. Ну, тобто, теоретично стріляти кумулятивними снарядами вона може, а ось влучати – ні, бо не придатна для стрільби прямим наведенням. При цьому важить «Флокс» чимало – 13 тонн (зустрічаються й цифри 20 тонн, але це, як на мене, явне перебільшення).

 

Вочевидь, характеристики «Флокса» не викликали захоплення у запорєбрікових воєнів, бо випробовували вони цю САУ аж шість років – до 2022 р. Та потреба в терміновому поповненні артилерійського парку окупаційних військ, який систематично проріджується Силами оборони України, вочевидь, пересилила сумніви – і 5 серпня 2023 р. почалось постачання цих систем у війська.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Ось, наприклад, сьогодні на Форумі видавців купив:



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М