Знай свого ворога: плани реорганізації морської піхоти

 


Міністерство нападу немитої завершило опрацювання перспективної структури морської піхоти. Планується на базі існуючих бригад утворити п’ять дивізій морської піхоти (дві на Тихоокеанському флоті, по одній на Північному, Балтійському і Чорноморському). Перша з них – 55-та ДМП – вже сформована цього року на базі 155-ї ОБрМП (ТОФ). Щоправда, наразі незрозуміло, наскільки її реальна структура відповідає запланованій «ідеальній».

 

Отже, якими ж бачать майбутню морську піхоту керівники запорєберья? Планується підвищити увагу до десантування повітряним шляхом. В батальйоні морської піхоти будуть спеціалізовані роти: дві – оптимізовані для аеромобільних операцій (десантно-штурмових за їхньою термінологією) і одна – для висадки з моря. От тільки навіщо це, де вони візьмуть достатню кількість вертольотів і, головне, вертольотоносців – незрозуміло. Досвід же війни проти України показує, що «чьорниє бєрєти» воюють як звичайна махра.

 

Планується суттєво посилити вогневу потужність батальйону. Крім батареї 120-мм мінометів і батареї ПТРК, в його склад увійде підрозділ (батарея? взвод?) ударних безпілотників. І що найцікавіше – штатна батарея 152-мм причіпних гаубиць. Наразі лаптєногі не мають легких артистем такого класу – якось важко уявити появу в складі батальйону «Гіанцинту-Б», «Мсти-Б» чи хоча б Д-20. Реанімують «Пат-Б»?

 

Батальйон морської піхоти отримає штатну розвідувальну роту, а його штаб матиме розвинуту структуру, яка дозволятиме планувати самостійні бойові дії (поза структурою полку чи дивізії). Тобто, фактично йдеться про перетворення батальйону на постійно існуючу батальйонну тактичну групу.

 

Полк, так само, як і батальйон, у новій структурі тяжітиме до самодостатності. Крім  трьох батальйонів морської піхоти він матиме роту глибинної розвідки (своєрідний спецназ), роту десантних човнів, роту морських дронів, роту БПЛА (розвідувальних і ударних). Полкова артилерійська група включатиме дивізіон 152-мм САУ і дивізіон 122-мм РСЗВ «Торнадо-Г». Я не зустрів згадки про танкові підрозділи. Назагал ця структура виглядає як мавпування американської ідеї реформування полків морської піхоти у літоральні полки – щоправда, без «довгої руки», роль якої в марінз виконують ракетні комплекси NSM i LRF. Але американська структура оптимізована для дій на островах Тихого океану. А наскільки придатною буде її неліцензійна копія в степах України?

 

Дивізія матиме артполк, озброїти який планується САУ «Мальва». Можливо (це моє припущення) на дивізійному рівні буде і окремий танковий батальйон.

 

Безперечним впливом війни проти України можна пояснити наявність в перспективній структурі дивізії морської піхоти запасних частин, призначення яких – поповнення втрат в лінійних підрозділах. Ще одна нова складова дивізії, структура і функціонал якої зараз не зовсім зрозумілий – батальйон(и) «експедиційних миротворчих сил». Підкреслюється, що це будуть «добровольчі» підрозділи, які утворюватимуться командуванням дивізії для виконання конкретних завдань. Ризикну припустити, що в реаліях війни проти України ці батальйони трансформуюються у ще один різновид зеківських «штормів».

 Оновлення від 10.05.2024

Вочевидь, повідомлення про відновлення 55-ї дивізії морської піхоти були передчасними - тихоокеанські морпєхи далі воюють у складі бригад. Ймовірно, "концепція помінялась", і перша дивізія морської піхоти з'явиться у складі ОЗУ "Чєрнаморскій флот". Її основою стане "двічі знищена" 810-та окрема бригада морської піхоти. Повідомляється, що у складі цієї бригади сформували 19 нових підрозділів, а її чисельність перевищила 11,3 тис. чол. При цьому до вересня 2022 р. 810-та бригада втратила до 85% первісного особового складу (який налічував понад 3 тис. чол). Її доукомплектували, але за рік вона знову була майже повністю знищена. І ось - знову доукомплектували, і навіть розширили. Чому російське командування з такою впертістю відновлює цю пошарпану бригаду? Ризикну припустити, що йдеться про примітивну утилізацію місцевого кримського людського ресурсу - так само, як у 2022-му зробили з людським ресурсом ОРДЛО.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М