"Олєнєгорскій горняк"



Сьогодні від самого світанку ми спостерігали за черговим гєраічєскім подвігом ОЗУ «чєрнаморскій флот» - спробі відбити атаку надводних дронів на порт Новоросійськ. За повідомленнями офіційних осіб шишкостану, «всє безекіпажниє катєра унічтожени». Але, як кажуть, є нюанс... Принаймні один з них поцілив в лівий борт (ближче до кормової частини, саме там, де розташоване машинне відділення) великого десантного корабля «Олєнєгорскій горняк». Тепер абревіатуру «ВДК» можна розшифровувати як «великий дірявий корабель» J)))

 

Що ж це за корабель став жертвою співпраці СБУ і ВМСУ? Представники мого покоління мають пам’ятати, як за часів совдєпії цінувались імпортні товари з країн «соціалістичного табору». Здебільшого, вони були на голову якісніші за сумний совєтскій ширвжиток. «Олєнєгорскій горняк» - саме такий імпортний товар. З другої половини 60-х років минулого століття корабельня «Północna» в польському місті Гданськ масово постачала радянському ВМФ середні десантні кораблі проєктів 770/771/773. Кораблі ці відзначались не тільки добрими тактико-технічними характеристиками, але й високою якістю виготовлення. Тож коли совдєпії знадобився великий десантний корабель для заміни кораблів проєкту 1171, проєкт замовили полякам. Так з’явився проєкт 775, до якого й належить сьогоднішня жертва. Корабель завдовжки 112,5 м має вантажний трюм довжиною 95 м, в який можна вмістити десять танків або ж іншу техніку загальною масло до 500 т. В кубриках для десанту можна розмістити 340 чол. Ще однією характерною рисою є потужне (як для кораблів такого класу) озброєння. Крім двох спарених 57-мм артустановок, покликаних захищати корабель від повітряних і морських атак, є ще й дві 40-ствольні пускові установки «Градів» (з загальним боєкомплектом на чотири залпи), призначені для обстрілу берегових цілей в районі висадки десанту. Додайте до цього надійні дизелі «Згода-Зульцер» (випускались в Польщі за швейцарською ліцензією). Словом, корабель вийшов непоганим для свого часу. Не дивно, що совєти замовили аж 28 таких ВДК, перший з яких отримали у 1974 р., а останній – у 1991-му, за якийсь місяць до краху СРСР. Будувались вони трьома серіями (відповідно, 12, 13 і три кораблі), які дещо відрізнялись між собою. Один з кораблів у 1979 р. передали Ємену, решту ж благополучно дослужили до ліхіх 90-х.

 

Кораблі проєкту 775 служили на усіх чотирьох флотах. Один з чорноморських ВДК цього проєкту – «Костянтин Ольшанський» - внаслідок поділу флоту потрапив до ВМС України, де успішно служив, аж поки в 2014 р. не був захоплений в Криму руснявими окупантами. Донедавна в строю ваєнна-марского флоту шишкостану лишалось 15 кораблів. По чотири з них були приписані до Північного, Балтійського і Чорноморського флотів, а три – до Тихоокеанського. «Ропухи» (а так позначається проєкт 775 в НАТОвській класифікації) брали активну участь в «сирійському експресі», доставляючи зброю і боєприпаси Асаду. Напередодні повномасштабного вторгнення немиті перегнали в Чорне море додаткові десантні кораблі цього проєкту, і серед них – «Олєнєгорскій горняк» та «Гєоргій Пабєдоносєц» з Північного флоту і «Корольов» (на честь міста, а не конструктора) – з Балтики. Усі вони брали активну участь в агресії проти України, а два з них («Новочєркасск» і «Цезарь Куніков») зазнали ушкоджень 24 березня минулого року під час удару українською «Точкою» по порту тимчасово окупованого Бердянська (коли був знищений ВДК "Саратов" проєкту 1171).

 


І ось тепер надійшла черга «Олєнєгорского горняка». Влучання катера, начиненого вибухівкою, маса якої становить, за різними оцінками, від 200 до 450 кг, можна порівняти з влучанням торпеди. Оскільки трапилось це поблизу бази, то на допомогу недобитку прийшли буксири, які й дотягли його до причалу. Так і стоїть він там – підпертий буксиром, надовго виведений зі строю. Додаймо до цього, що «Азов» (між іншим, один з наймолодших кораблів цього типу – 1990 р.н.; «Олєнєгорскій горняк» - найстаріший з тих, які ще лишались в строю, 1976 р.н.) і ще один неідентифікований корабель проєкту 775 стоять в безнадійному ремонті в Севастополі: виявилось, що придбані в 2019 р. запасні форсунки для дизелів «Згода-Зульцер» - браковані, а нові через санкції дістати ніде...

 


Що ж означає втрата (бодай тимчасова) ще одного ВДК для воєнних планів шишкостану? Звісно, лаптєногі вже й не мріють про якісь великомасштабні десантні операції. Завдання десантних кораблів тепер інше – працювати на Керченській поромній переправі, компенсуючи зменшену пропускну спроможність Кримського мосту. І ось в цьому сенсі втрата «горняка» - досить серйозний удар по логістиці. Додаймо до цього, що внаслідок сьогоднішньої атаки отримали пошкодження об’єкти експортного нафтового терміналу в Південній Озерейці (під Новоросійськом). І, до речі, - у «відбитті» атаки українських дронів брав участь протидиверсійний катер «Суворавєц». Хтось бачив його після нічного бою? J))) Тепер навіть в Новоросійську агресор не може почувати себе спокійно.

 


Ей, горняк, ти слішком долго плавал! J)))

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки:https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М