"Кімскандери" проти України?

 


Білий дім учора підтвердив факт використання росією проти України балістичних ракет північнокорейського виробництва. Що ж, сталось те, що й слід було очікувати з огляді на зміцніння альянсу тоталітарних режимів – трикутника Москва-Тегеран-Пхеньян. Північнокорейський диктатор, позбавлений будь-яких стримуючих чинників, не зупинився перед передачею немитій пускових установок і «кількох десятків балістичних ракет». Найбільш ймовірно, це ракети, відомі як KN-23, або ж «Кімскандер». Придивимось до них докладніше.

 

Як натякає прізвисько, «Кімскандер» - це північнокорейський відповідник російського «Іскандера». Ці вироби дійсно дуже схожі між собою, навіть транспортно-пускові установки нефахівцю відрізнити складно. Позначення KN-23 – це не корейське, а американське, присвоєне військовою розвідкою після ідентифікації нового виробу північнокорейської ракетної промисловості. В КНДР же ця ракета називається просто – 화성-11, або ж «Хвасонг-11 удосконалена» (у латиничній транскрипції – Hwasong-11Ga). Саме ж слово «Хвасонг», наскільки я зумів розібратись, перекладається як «Марс».

 

Вперше нові ракети були показані на параді 8 лютого 2018 р. На той момент це ще, ймовірно, не були повноцінні вироби – лише макети. Перший випробувальний пуск Hwasong-11Ga відбувся 4 травня 2019 р. на дальність 240 км. У наступних випробуваннях була досягнута дальність 690 км. Треба сказати, що КНДР не публікує жодних даних щодо свого озброєння, особливо ракетного. Усі ці цифри – результат роботи розвідки, у тому числі технічними засобами. Ймовірно, що існує два варіанти KN-23, які різняться дальністю пуску (450 км для базового варіанту, 600-690 – для удосконаленого). В обох маса бойової частини становить орієнтовно 500 кг. Сама бойова частина – моноблочна, повітряного підриву. Вони годиться для ураження неукріплених поверхневих цілей – наприклад, житлових будинків... Колове імовірне відхилення становить, за оцінками експертів, близько 100 м з використанням супутникової системи і 200 м – лише з інерційною системою. Тобто, KN-23 точкові цілі уражати нездатна, а ось для терору проти мирних міст – цілком годиться.

 

Ракета Hwasong-11Ga зовні схожа на балістичну ракету 9М723 комплексу «Іскандер-М», але довша за неї (8,7 м замість 7,8 м) і має більший діаметр. Збільшення діаметру зумовлене, на думку західних експертів, застосуванням твердопаливного двигуна діаметром 1,1 м від балістичної ракети підводного базування «Пуккуксонг-1». При цьому, знову ж, за оцінками експертів, Hwasong-11Ga легша від 9М723 – близько 3400 кг у порівнянні з 3800 кг.

 

Рештки хвостової частини ракети, знайдені після одного з російських ударів

Газові рулі ракет KN-23 і 9М723

За деякими даними, лаптєногі вже використовували ракети Hwasong-11Ga під час масованих комбінованих ударів 30 грудня і 2 січня. Свідченням цього є фото решток хвостової частини ракети, яка схожа на 9М723, але водночас має дещо іншу форму газових рулів. Стовідсоткової певності про застосування північнокорейських ракет поки немає.

 

Чим же загрожує поява в арсеналі лаптєстану північнокорейських ракет? Насамперед – розширенням застосування проти України балістичних ракет, найбільш складних цілей для нашої протиповітряної оборони. Як цьому протистояти? Звісно, посиленням ППО за рахунок сучасних протиракетних систем від ниших союзників. І тут мова не лише про «Петріоти» і SAMP-T, але й про спеціалізовані американські системи THAAD. Не виключено, що американці захочуть перевірити ефективність цих систем проти реальних цілей – і в цьому плані наші і їхні інтереси можуть збігтись. Ну і другий спосіб – знищення пускових установок і запасів ракет до того, як вони будуть застосовані. Це вже простір для роботи наших дронів і російських партизан.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М