Знай свого ворога: ТОС-3

 


Учора в мережі з’явились перші фото і відео нової запорєбрікової вогнеметної системи ТОС-3 «Дракон». Спробуємо розібратись, що ж це за звір.

 

Отже, після колісної «Тосочки» - вогнеметної системи ТОС-2 – лаптєногі вирішили повернутись до гусеничного шасі. Ймовірно, використана база від Т-90. На ній встановлений пакет напрямних стандартного для російських важких вогнеметних систем калібру 220 мм. При цьому простежується спадна тенденція в кількості напрямних: ТОС-1 «Буратіно» мала їх 30, найбільш поширена ТОС-1А «Солнцепьок» - 24, ТОС-2 – 18, а ТОС-3 – лише 15. Сам пакет закритий протидроновою кліткою. Відомий експерт А. Тарасенко звернув увагу на цікаву деталь: конструкторам ТОС-3 так і не вдалось вирішити проблему балансування пакету напрямних, тому в його конструкції (як і в ТОС-1/1А) збережені «милиці» - додаткові опори, які підтримують пакет в бойовому положенні. Тобто, як і в попередниках, в ТОС-3 переведення з похідного положення в бойове неможливе без виходу екіпажу з машини.


 

Вочевидь, ТОС-3 використовуватиме боєприпаси від ТОС-2 з дальністю до 15 км. Сам сенс збільшення дальності вогню для типово штурмової зброї викликає питання. Адже первісно ТОС-1 створювався як засіб для стрільби прямим наведенням на дистанцію 2-3 км. В цьому, власне, і полягає суть вогнеметної зброї: безпосередня підтримка штурмів укріплених пунктів. Збільшення ж дальності стрільби неминуче веде до зростання розсіювання некерованих снарядів, що в поєднанні зі зменшенням кількості напрямних суттєво знижує ефективність вогню. По суті, ТОС з інструменту «хірургічної» точності перетворюється в знаряддя терору «на кого чорт пошле».

 

І ще один нюанс, який зауважив А. Тарасенко. Ще під час бойового дебюту «Буратін» в Афганістані був зроблений висновок про необхідність додаткового озброєння ТОСів для самооборони. У проєкті ТОС-1М було передбачене встановлення 30-мм автоматичної гармати. Однак у виробництво пішов спрощений варіант ТОС-1А – без додаткового озброєння. Немає його і на ТОС-3.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М

А-222 "Бєрєг"