Наш арсенал: M-55S

M-55S у складі 47-ї ОМБр

Серед танків, які Україна отримує від країн-партнерів, домінують дві групи: радянські Т-72 різних варіантів, а також західна техніка – «Леопарди», «Абрамси» «Челленджери». А ось персонаж нашої сьогоднішньої розповіді – це своєрідний «метис», поєднання радянської бази із західними технологіями. Мова про словенський танк M-55S – глибоку модернізацію Т-55.

 

Після розпаду СФРЮ армія Словенії успадкувала близько 50 танків Т-55 і 60 М-84 – югославського ліцензійного варіанту Т-72М. В середині 1990-х років було вирішено модернізувати Т-55 в кількості, достатній для укомплектування одного батальйону. Власними силами реалізувати комплексну модернізацію було неможливо, хоч частину робіт словенці цілком могли виконати. В Словенії функціонувало підприємство Fotona, яке виробляло приціли і прилади спостереження, був і машинобудівний завод Stroji in Tehnoloska Oprema d.o.o., здатний реалізувати модернізацію танків. А ось на роль донора технологій обрали ізраїльську фірму Elbit.

 

Основними напрямками модернізації стали підвищення вогневої могутності і поліпшення захищеності. Силова установка лишалась попередньою, а ходова частина зазнала мінімальних змін – лише підтримуючі ролики (чотири на борт) і гусеницю (завширшки 580 мм) взяли від танка М-84.

 

100-мм гармату замінили на 105-мм – ізраїльський ліцензійний варіант британської L7. Вона обладнана електроспуском і теплоізоляційним кожухом, а довжина відката зменшена порівняно з радянською гарматою з 570 до 520 мм. Боєкомплект скоротився з 43 до 39 снарядів. Словенія купила 105-мм снаряди ізраїльського виробництва трьох типів: бронебійно-фугасний (HESH) M156, кумулятивний (HEATFS) М152/3 і бронебійний оперений підкаліберний (APFSDS) М246. Допоміжне озброєння лишилось старим – спарений з гарматою 7,62-мм кулемет ПКТ (боєкомплект 1200 набоїв) і зенітний 12,7-мм кулемет ДШКТ (360 набоїв).

 

Повного оновлення зазнало прицільне обладнання. Навдник отримав стабілізований у двох площинах приціл Fotona SGS-55T з вбудованим лазерним віддалеміром, командир – приціл Fotona COMTOS-55 з незалежною стабілізацією поля зору, який дозволяє командиру самостійно виявляти цілі і вести по них вогонь. Нічні канали прицілів виконані на базі електронно-оптичних перетворювачів другої ґенерації, які не потребують підсвітки цілі в інфрачервоному діапазоні. Також танк обладнали цифровим балістичним обчислювачем FCC-55T та комплектом датчиків балістичних параметрів.

M-55S під час служби у словенській армії
 

Танк обладнали комплектом додаткового бронювання Super Blazer ізраїльського виробництва, який включає пасивні (комбіновані – сталь/гума/кераміка) і динамічні елементи. Модулі Super Blazer загальною масою дві тонни встановлені на лобовій частині і бортах башти, а також лобовій частин і бортах корпусу; вони захищають і таку вразливу зону, як погон башти. Посилене бронювання захищає від одиночного влучання гранатою ПГ-7 в передній зоні (50° праворуч і ліворуч від поздовжньої осі танка). Захищеність підвищена також завдяки встановленню системи попередження про лазерне опромінення Fotona LIRD-3A, пов’язаної з блоком управління димовими гранатометами (два шестиствольні блоки IS-6 з гранатами CL-3030, спорядженими білим фосфором). Дальність відстрілу гранат становить 40-60 м; дві гранати ставлять димову завісу розміром 70 м по фронту і 10 м заввишки, яка тримається (за слабкого вітру) до двох хвилин.

 

Танк M-55S обладнаний автоматичною системою пожежогасіння. Механік-водій отримав гідравлічні приводи управління, нову цифрову інформаційну панель і комбінований денний/нічний прилад спостереження CODRIS – як ви вже здогадались, виробництва фірми Fotona. Крім того, танк отримав ізраїльську радіостанцію CNR-900 і танковий переговорний пристрій VIC-1. Через обмеженість внутрішнього об'єму радіостанцію встановили ззовні кормової частини башти, в броньованому кожусі. Для цього в кормовій стінці башти прорізали отвір розміром 350х520 мм. Танки командирів взводів, рот і командира батальйону отримали по дві радіостанції CNR-900, встановлені в броньованому кожусі одна над іншою.

 

Модернізований M-55S важить 38 тонн. Його довжина (з гарматою вперед) становить 9900 мм, ширина – 3500 мм, висота (по дахові башти) – 2390 мм.

 

Крім лінійних і командирських танків M-55S виготовили ще одну машину для навчання механіків-водіїв M-55USP, на якій замість башти встановлена нерухома рубка з сімома вікнами.

 

Уся програма модернізації словенських Т-55 тривала близько семи років. Останній M-55S передали армії у 2001 р., але вже у 2006-му танки зняли з озброєння і виставили на продаж. Однак продати вдалось тільки один танк – у 2016 р. на аукціоні за стартовою ціною 820 тисяч доларів. Лише у вересні 2022 р. була укладена угода з Німеччиною про обмін 28 танків M-55S на 40 вантажівок НХ 8х8 – для подальшого постачання танків Україні.

M-55S у складі 5-ї ОТБр. Танк обладнаний додатковим захистом, встановленим вже в Україні
 

В Україну усі M-55S прибули наприкінці жовтня 2022 р. Ними спочатку укомплектували танковий батальйон 47-ї ОМБр. Однак в бій під час літнього наступу 2023 р. ця бригада пішла з «Леопардами 2», а M-55S передали 67-й ОМБр. В складі цієї бригади M-55S взяли участь в боях під Кремінною на Луганщині. В липні 2023 р. тут був знищений один M-55S, а інший, хоч і отримав досить епічне влучання (ймовірно, керованим снарядом «Краснополь») і був пошкоджений, все ж зберіг здатність самостійно пересуватись. 152-мм фугасний артилерійський снаряд невдало влучив у місце з’єднання зварних швів, внаслідок чого ті лопнули та утворився “пролом”. Тим не менше, екіпаж у бойовому відділенні всередині башти залишився живим. Результатом влучання також стали пошкоджені приводи наведення гармати та її місця кріплення, а також оптичні прилади спостереження. Останні, ймовірно, не можна буде замінити через відсутність запчастин, що пов’язано з унікальністю машини.

M-55S, приданий 127-й ОБрТрО. Березень 2024 р.
 

Навесні 2024 р. M-55S вже були в 5-й ОТБр, а в середині березня відео з цими танками оприлюднила 127-ма бригада тероборони. Ймовірно, ці M-55S були лише придані 127-й бригаді, лишаючись у складі 5-ї ОТБр. На відео видно, як танк веде навісний вогонь з гармати з закритої позиції – ймовірно, це стандартна тактика застосування M-55S в ЗС України. Принаймні, частина машин вже в Україні отримала додатковий захист бортів - блоки динамічної броні "Контакт-1" (приблизно на 2/3 довжини) і решітчаті проткумулятивні екрани (на 1/3).

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М

А-222 "Бєрєг"