SADM - протидронова ракета

 

Модуль Skyranger 30 з пусковою установкою ракет SADM

Кілька місяців тому, в матеріалі про антидронову систему Sky Warden, я побіжно згадував про один з її компонентів – протидронову ракету SADM (Small AntiDrone Missile). Сьогодні придивимось до неї детальніше.

 

SADM створена німецьким відділенням концерну MBDA на основі ракети поля бою Enforcer. Остання – це компактний (маса 7 кг, довжина 1 м, калібр 90 мм) багатоцільовий керований боєприпас, призначений для ураження «м’яких» цілей – тобто, не танків, а чогось менш захищеного. Для використання проти дронів до Enforcer додали стартовий прискорювач, перетворивши ракету на двоступінчату. Переробили і саму ракету – замість інфрачервної головки самонаведення вона отримала активну радіолокаційну ГСН і двосторонню лінію передачі даних, а бойова частина має посилену осколкову дію. Так само, як і Enforcer, SADM упаковується в транспортно-пусковий контейнер квадратного перерізу (стабілізатори і рулі ракети складаються). Контейнери блокуються по три штуки в модулі, а з модулів може формуватись пускова установка потрібної місткості (наразі використовуються дев’ятизарядні – по три модулі).


 

SADM задумувалась не як самостійна система, а як складник інших систем, покликаний розширити спроможності боротьби з малогабаритними повітряними цілями. Вперше ці ракети були продемонстровані на авіасалоні ILA 2022 у складі модулю Skyranger 30 на шасі бронетранспортера Boxer. Інтегровані вони і з уже згаданим комплексом Sky Warden. І ще один цікавий нюанс: у 2023 р. з’явилась інформація про розробку (спільно з бразильською фірмою Xmobots) варіанта ракети Enforcer повітряного базування – для застосування з БпЛА. Можна спрогнозувати, що з’явиться і варіант «повітря-повітря» ракети SADM – для озброєння дронів-мисливців.

 

Як оцінити SADM? На мою думку, це черговий типовий взірець зброї для багатих, дуже просунутої технологічно, але не для усіх доступної. FPV-дрон в якості мисливця за дронами коштує, напевно, дешевше, а дальність дії має більшу.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М

А-222 "Бєрєг"