Bóbr-3 - нова БРМ для Війська Польського

 


Учора Міністерство національної оборони Польщі зробило довгоочікуваний крок – замовило першу партію замінників БРДМ-2. Розроблялись вони в рамках програми LOTR (Lekki Opancerzony Transporter Rozpoznawczy) під шифром Kleszcz. Розробником стала фірма AMZ-Kutno (спільно з кількома державними науково-дослідними інститутами), а результатом – машина під фірмовою назвою Bóbr-3.

 

«Бобр-3», чи «Кліщ», він же LOTR – це двовісна броньована амфібійна машина бойовою масою 14 тонн. Довжина її становить 6,9 м, ширина – 2,5 м, висота – 2,38 м. Це немало, якщо порівняти, хоча б з «Феннеком» (маса 10,4 т, довжина 5,6 м, ширина 2,55 м, висота 1,8 м). Броня забезпечує захист рівня 2 за STANAG 4569 – тобто витримує влучання кулі бронебійної кулі 7,62х39 мм (з «Калашнікова») з відстані 30 м і осколки 155-мм снаряда при вибухові на відстані 80 м. Мінна стійкість відповідає рівню 2а того ж стандарту – тобто, машина захищає від підриву на міні з зарядом 6 кг тротилу під одним з коліс. Існує можливість підвищення захищеності до рівня 3 (бронювання) і 3а (мінна стійкість), але це неминуче призведе до зростання маси машини. І це може стати проблемою – бо з огляду на двовісну ходову частину маса видається і без того немаленькою. А ймовірно вона ще зросте, коли машина отримає комплекс спеціального обладнання.

 

Броньовик обладнаний дизельним двигуном потужністю 326 к.с. в блоці з автоматичною коробкою передач. На шосе він може розігнатись до 100 км/год, а запас ходу становить 600 км.

 

Екіпаж «Бобра-3» складається з п’яти осіб. Озброєння – 12,7-мм кулемет WKM-B у дистанційно керованому модулі «Протектор» (норвезького виробництва). Склад спеціального обладнання наразі не оголошувався.

Демонстратор "Бобр-3" у варіанті самохідного ПТРК
 

Програма LOTR має давню історію: контракт на розробку броньовика був укладений з AMZ-Kutno ще в грудні 2013 р. Передбачалось, що прототип буде готовий в грудні 2016-го, але згодом терміни неодноразово зміщувались праворуч. Демонстратор «Бобра-3» показали публіці в серпні 2018 р., а наступного року його ж демонстрували у варіанті самохідного ПТРК (з ракетами «Спайк»). В серпні 2020 р. почались державні випробування повноцінного прототипу в розвідувальному варіанті – два такі прототипи сьогодні взяли участь у параді в Варшаві.

 

Церемонія підписання контракту на перші "Бобри-3"

28 лютого цього року була підписана рамкова угода, яка передбачає постачання до 286 машин «Бобр-3» у 2026-2035 рр. А учора уклали перший твердий контракт на 28 машин з терміном реалізації 2026-2028 рр.

 

Тепер щодо оцінки цієї машини. Безперечно, Військо Польське терміново потребує заміни для застарілих БРДМ-2 (включаючи й польські модернізовані варіанти), враховуючи й те, що кількадесят таких машин Польща передала Україні. Але все ж «Бобр-3» видається далеко не ідеальним. Концептуально це – прямий замінник БРДМ-2, виконаний на новому технологічному рівні. Але чи знайде місце ця машина на сучасному полі бою, де домінують розвідувальні й ударні дрони? Маса і габарити «Бобра-3» видаються завеликими для розвідувальної машини. Ну, і ціна... Контракт на 28 машин вартує 800 мільйонів злотих. В перерахунку на одну машину і американську валюту – це 7,3 млн доларів. У той же час Латвія, наприклад, купує нові тривісні БТР «Патріа» по 1,2 млн євро, а для Філіппін бразильські БТР «Гуарані» продані по 1,6 млн євро. Не надто люблю бавитись в прогнози, та все ж ризикну припустити, що в існуючій конфігурації LOTR так і не стане масовим. Конструкцію доведеться суттєво переробляти з урахуванням уроків російсько-української війни – або ж взагалі замовити іншу машину.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М

А-222 "Бєрєг"